Ilmastokumppanuus on tilaisuus tehdä ilmastotekoja omannäköisesti

Ilmastokumppanit edistävät yhdessä tavoitetta hiilineutraalista Tampereen seudusta. Kumppanuusmallin kautta yritykset ja organisaatiot pääsevät esille arvokkaan ilmastotyönsä kanssa samalla verkostoituen ja oppien lisää aiheesta.

Vuonna 2020 lanseerattuun verkostoon kuuluu jo 140 ilmastokumppania, ja sitä koordinoivat Tampereen kaupunki ja Business Tampere.

Tampereen kaupungin ilmastotavoitteena on, että vuonna 2030 päästöjen tulisi olla 80 % pienemmät kuin vuonna 1990. “Vuonna 2022 päästöt olivat vähentyneet 35 %, eli tehtävää vielä on. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää kaikkien toimijoiden tekoja”, kertoo Tampereen kaupungin ilmasto- ja ympäristöpäällikkö Laura Inha.

Ilmastokumppanuudella on paljon tarjottavaa organisaatioille. “Yritykset saavat lisänäkyvyyttä hyvälle ilmastotyölleen, he pääsevät mukaan verkostoitumaan ja kouluttautumaan sekä saavat ja antavat tietoa ja vertaistukea omaan ilmastotyöhönsä muilta verkoston toimijoilta. Kirsikkana kakun päällä ovat uudet yhteistyökumppanit ja asiakkaat, joita verkostosta voi saada”, kiteyttää Business Tampereen asiakkuusvastaava Pirkko Eteläaho.

Ilmastoteon voi suhteuttaa omaan toimialaan ja organisaation kokoon

Ilmastokumppanuusmalli on vertaistukiverkosto, johon liittyminen on maksutonta ja jossa toimiminen on haluttu pitää mahdollisimman helppona ja yksinkertaisena. Toimintaa suunnitellaan vahvasti yhteistyössä ilmastokumppanien kanssa.

Ilmastokumppanien suurin panos on vuosittaisen ilmastolupauksen asettaminen, sen toteuttaminen sekä kevyt raportointi. Kyseessä voi olla oman toiminnan kehittäminen vaikkapa energiatehokkuuden tai materiaalitehokkuuden osalta. Lupauksessa voi keskittyä myös omaa toimintaa laajemmalle alueelle kuten alihankintaketjuihin, tai se voi kohdistua yksittäiseen tekoon, kuten uusiutuvan energiaratkaisun käyttöönottoon tai henkilöstön kannustamiseen työmatkapyöräilyyn.

Ilmastokumppanuuden verkkosivuilta voi hakea kumppanien ilmastolupauksia teemakohtaisesti, joten sieltä on helppo saada inspiraatiota itseä kiinnostavista teemoista. Lisäksi verkkosivuilta löytyy kumppanien ilmastotarinoita artikkeleina ja videoina.

Toimintaa suunnitellaan ilmastokumppanien toiveiden mukaan

Ryhtyessään ilmastokumppaniksi organisaatio pääsee mukaan verkoston monipuolisiin tapahtumiin. “On ollut esimerkiksi energiatehokkuuteen, materiaalitehokkuuteen, luonnon monimuotoisuuteen ja kiertotalouden Green Dealiin liittyviä aiheita. Teema, josta meillä on ollut useita tilaisuuksia, on hiilijalanjäljen ja -kädenjäljen laskenta”, kertaa Eteläaho tapahtumien teemoja.

Tilaisuuksissa myös ilmastokumppanit pääsevät ääneen ja jakamaan vinkkejä ja kokemuksiaan ilmastotyöstä muille. Osallistujien toiveita tapahtumien aiheista kuunnellaan tarkalla korvalla.

Business Tampere ja Tampereen kaupunki ovat kumppanien tukena. “Vinkkaamme omista tapahtumistamme sekä mahdollisuuksista saada rahoitusta omalle ilmastotyölle, ja kerromme yhteistyömahdollisuuksista”, Eteläaho kertoo.

Ilmastokumppanuus luo yhteistyömahdollisuuksia

Ilmastokumppanuudesta on saatu positiivista palautetta. “Ilmastokumppanit kokevat tärkeäksi sen, että heidän toiveitaan kuunnellaan”, Eteläaho tiivistää. Kumppanit ovat kokeneet hyödylliseksi case-esimerkkien tarjoaman vertaistuen ja verkoston kautta tarjoutuvat yhteistyömahdollisuudet julkisen sektorin kanssa.

“Tapahtumissa verkostoituminen on koettu erittäin hedelmälliseksi. Olemme saaneet palautetta, että sieltä on löytynyt uusia yhteistyökuvioita ja asiakkuuksia sellaisten tahojen kanssa, joihin ei välttämättä arkielämässä olisi törmännyt”, Eteläaho iloitsee.