Sastamalalaiselle Hyötykeräys Oy:lle kierrättäminen on intohimo ja koko liiketoiminnan ydin, joten ilmastokumppaniksi liittyminen oli itsestään selvä valinta. Yrityksen oman toiminnan ilmastovaikutuksien selvittäminen auttoi tunnistamaan hyviä kehittämiskohteita.
Tampereen seudun ilmastokumppanuus -toimintamallissa kannustetaan yrityksiä ja yhteisöjä mukaan tekemään seudusta hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä. Ideana on, että yritykset kehittävät omaa toimintaansa vuosittain itse valitsemillaan ilmastoteoilla.
Ilmastokumppaneiden joukkoon liittyi viime vuoden lopussa myös vihreää jätehuoltoa asiakkailleen tarjoava Hyötykeräys Oy. Yritys selvitti toimintansa keskeiset päästöt ja määritteli sitten vuoden 2023 ilmastoteokseen niitä vähentävät toimenpiteet.
– Aiomme vähentää päästöjämme optimoimalla logistiikkaa ja pitämällä huolen siitä, että kalustomme on nykyaikainen sekä vähäpäästöinen. Pyrimme esimerkiksi jätesäiliön täyttöasteesta ilmoittavan anturiteknologian avulla vähentämään hukkareissuja. Se pienentää sekä asiakkaalle koituvia kuluja että päästöjen määrää, toimitusjohtaja Lauri Jokinen kertoo.
Hyötykeräykselle ilmastokumppanuus merkitsee pitkäaikaista sitoutumista ja työtä hiilineutraalin Tampereen seudun saavuttamiseksi. Kiertotalouden keskeisenä toimijana heille on tärkeää olla näyttämässä esimerkkiä ja tarjoamassa asiantuntijuuttaan muille ilmastokumppaneille.
– Ilmastotekona olemme myös lupautuneet tarjoamaan kaikille Tampereen seudun ilmastokumppaneille veloituksettoman jäteauditoinnin, kehitysjohtaja Maria Jokinen sanoo.
Jäteauditoinnissa Hyötykeräys tutkii jätteisiin päätyneitä materiaaleja ja pyrkii löytämään mahdollisuuksia niiden uudelleen hyödyntämiseen.
Kiertotalouden asiantuntija
Hyötykeräys edistää toiminnallaan kestävää kehitystä ja vastuullisuutta. Heiltä voi ostaa kierrätyspalvelun, jolloin jätteet kerätään ja toimitetaan asiakkaan puolesta eteenpäin kiertoon.
Tavoitteena on saada materiaalit uudelleenkäyttöön ja estää näin esimerkiksi niiden turhaa ja päästöjä tuottavaa polttamista. Samalla uusiokäyttö vähentää tarvetta neitseellisten raaka-aineiden käytölle, joka sekin, joka sekin tuottaa usein merkittävästi päästöjä.
Idea yrityksestä syntyi vuonna 1991, kun sotaveteraanit olivat lopettamassa paperinkeräyspalveluaan nykyisen Sastamalan alueella. Antti Jokinen ja Esko Piranen perustivat Hyötykeräyksen jatkamaan tätä veteraanien merkittävää työtä.
Nykyään yritys toimii jo toisessa polvessa, ja vuosien varrella toiminta on laajentunut sekä alueellisesti että käsiteltävien materiaalien suhteen. Paperin lisäksi Hyötykeräys kierrättää kotitalouksien, taloyhtiöiden ja yritysten puolesta myös metallia, muovia, lasia, kartonkia, vaarallisia jätteitä sekä bio-, energia- ja sekajätettä.
Hyötykeräys auttaa asiakkaita myös selvittämään jätteidensä uusiokäytön mahdollisuuksia. Materiaalikatselmuksessa kartoitetaan kaikki materiaalit, jotka tulevat yritykseen sisään ja lähtevät ulos valmiina tuotteena, hävikkinä, hukkana tai jätteenä. Jäteauditointi on kevyempi versio materiaalikatselmuksesta.
– Näin saadaan materiaaleja paremmin kiertoon ja voidaan vähentää päästöjä tuotantoa tehostamalla, Maria Jokinen toteaa.
Ilmastotyötä tehdään yhteisvoimin
Tampereen seudun ilmastokumppanuusmalli on osa laajempaa Kestävä Tampere 2030 -ohjelmaa.
Verkostoon kuuluvat yritykset ja organisaatiot saavat näkyvyyttä toiminnalleen muun muassa hankkeen verkkosivustolla sekä teemaan liittyvissä tilaisuuksissa. Koko toiminnan ytimessä on kumppaniverkoston yhteistyö, yhteishenki ja vuorovaikutus.
Juuri mahdollisuus verkostoitua muiden toimijoiden kanssa houkutteli myös Hyötykeräyksen mukaan ilmastokumppaniksi.
– Isolla joukolla on suurempi vaikutus. Haluamme auttaa ja tukea muita ilmastokumppaneita sekä löytää itsekin verkoston kautta uusia keinoja, joilla voimme vähentää ilmastovaikutuksiamme, Maria Jokinen kertoo.
– Yhdessähän ilmastotyötä ja kiertotaloutta tehdään. Kukaan ei voi yksin saada näitä valmiiksi, Lauri Jokinen summaa.